Kom med på SousVide bølgen

Teknikken med at tilberede råvarer i et vandbad: ”sous vide”, var nærmest ikke eksisterende i Danmark for et par år siden. Udstyret kunne kun købes hos importører online. Der er sket meget siden da: Nu kan udstyret købes i helt almindelige supermarkeder og elektronikforretninger, der nærmest alle har en afdeling kun til ”Sous Vide” med dertilhørende vakuumpakkere.

På de sociale medier er den største gruppe for Sous Vide Entusiaster lige rundet de 20.000 brugere mod få tusinde for et par år siden.

”Sous Vide” er fransk og betyder: ”Under vakuum”. I bund og grund er madteknikken en metode til at tilberede ens kød eller grønsdager i en pose (typisk en vakuumpose) i et vandbad.

Temperatur på vandbadet er præcis, så hele ens råvarer bliver nænsomt tilberedt ved en ensartet temperatur. Det står i kontrast til tilberedning via grill eller ovn hvor råvaren tilberedes via en hårdt/høj varme ude fra. Typisk giver det en dejlig sprød skorpe, men lidt overtilberedt kød i kanten da varmen skal nå helt ind i kødets kerne. Sous vide tilberedning sikrer at det ikke sker.

Roastbeef er det bedste eksempel på sous vide kontra almíndelig tilberedning via ovn/grill/kogning. Det pålæg man køber, er perfekt rosa hele vejen igennem hvorimod det man selv laver typisk får en stor og kedelig grå kant rundt før man når ind til den flotte rosa midte. Kødet er dog kedeligt og ser ”kogt” ud når det er tilberedt, så det kræver at det tørres af og får en hurtig tur på en pande/grill for at få lidt stegeskorpe.

Du kan finde sous vide opskrifter på madmediet/fora GastroFun.dk.

Der var også en anden grund til at teknikken ikke blev brugt i de private danske husholdninger for få år siden. Prislejet var så højt at restauranter lige overvejede en ekstra gang om de ville bruge penge på teknikken. I dag er priserne i et leje, hvor næsten alle kan være med.

Nu er der så kommet endnu en nemmere udgave, da de store sous vide maskiner/kar er blevet udskiftet med små stave, der kan sættes på en gryde/kar med vand.

De er endnu billigere og har fået mange flere danskere med på sous vide bølgen.
Det kan være lidt svært at finde ud af hvilke slags stave der giver mening at købe.

Her kan du se en guide med forskellige stave præsenteret, så du nemmere kan finde ud af hvilken en du kan bruge: Sous Vide Stav.